Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

6 razloga da češće koristite limun u ishrani

6 razloga da češće koristite limun u ishrani

Limun je popularno citrusno voće koje se najčešće koristi za pravljenje napitaka i preliva za salate, a retko se jede samostalno, za razliku npr. od pomorandži i mandarina. Predstavlja dobar izvor vitamina C i flavonoida koji doprinose boljem zdravlju.

– Smanjuje rizik od moždanog udara: prema jednoj četrnaestogodišnjoj američkoj studiji u kojoj je učestvovalo 70000 žena, osobe koje su jele najviše citrusnog voće imale su za 19% manji rizik od ishemijskog moždanog udara u odnosu na one koje su jele vrlo malo ovog voća.

– Sprečava razvoj hipertenzije: jedna japanska studija takođe je pokazalo da žene koje svakodnevno koriste limun u ishrani imaju niži krvni pritisak nego one koje ne jedu limun.

– Usporava starenje kože: vitamin C iz limuna podstiče stvaranje kolagena koji je od ključne važnosti za prevenciju bora. Ovaj vitamin kao i drugi antioksidansi koje limun sadrži bore se protiv zagađenja i oštećenja koja nastaju usled UV zračenja.

– Pomaže u prevenciji astme: istraživanja pokazuju da osobe koje unose veću količinu određenih nutrijenata, među kojima je i vitamin C, smanjuju rizik od razvoja astme. Jedna studija je takođe pokazala da vitamin C ublažava simptome kod osoba sa astmom kada dobiju i prehladu.

– Poboljšava apsorpciju gvožđa: nedostatak gvožđa jedan je od glavnih uzroka anemije i među najčešćim nedostatacima nutrijenata u razvijenim zemljama. Konzumiranje namirnica bogatih gvožđem u kombinaciji sa vitaminom C poboljšava sposobnost organizma da apsorbuje gvožđe iz hrane.

– Jača imunitet: hrana bogata vitaminom C i flavonoidima, kao što su limun i ostali citrusi, jača imunitet i smanjuju rizik od prehlade i gripa.

 

mojaordinacija.net/doktor.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa