Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

ALERGENI KOJI SU PRISUTNI I TOKOM ZIME!

ALERGENI KOJI SU PRISUTNI I TOKOM ZIME!

Tokom zime nema toliko polena i trave koji su glavni alergeni, ali to, nažalost, ne znači da nema i alergijskih reakcija. Evo kojih zimskih alergena bi trebalo da se čuvate.

Prašina i grinje

Ovi mikroskopski sitni alergeni se kriju u posteljini, dušecima, tepisima i tapaciranom namještaju. S obzirom na to da ne postoji način da ih sve eliminišete iz kuće, najvažnije je da redovno perete posteljinu na visokoj temperaturi, kako biste uklonili sve čestice prašine. Takođe, usisavajte barem dva puta nedeljno tepihe i sva područja na kojima se mogu zadržati grinje i prašina.

Buđ

Najčešće je prisutna u podrumima i kupatilima, ali je ima i u ostalim prostorijama. Može da uzrokuje astmu i alergijski rinitis.

U borbi protiv ovog alergena, sve što možete da uradite je da češće provjetravate prostorije kako biste spriječili stvaranje buđi. Obratite pažnju na vlažna mjesta u kući – najprije pločice, ali imajte na umu da se buđ može stvoriti i iza tapeta, ispod tepiha, oko slavina… Ukoliko primijetite da se buđ pojavljuje, očistite deterdžentom i vlažnom krpom, a zatim posušite krpom i provjetrite prostoriju.

Životinjske dlake

Toplokrvne životinje, poput mačaka, pasa, ptica… mogu biti uzrok alergijskih reakcija. Najbolje je da osobe koje su alergične na životinjsku dlaku ne drže ljubimce u kući, ali ukoliko “nemate srca” da ih izbacite napolje, potrudite se da ih kupate barem jednom sedmično. S obzirom na to da alergiju izazivaju i proteini koji se nalaze u životinjskoj pljuvački, urinu ili mrtvim ćelijama kože, kupanjem ljubimca ćete umanjiti rizik od alergijske reakcije.

Novogodišnja jelka

Ne želimo da vam upropastimo predstojeće praznike, ali budite oprezni kada budete ukrašavali jelku. Ukoliko ćete u kuću unijeti prirodno drvo, bilo bi dobro da se pobrinete da bude suvo. Ukoliko je jelka vlažna, vrlo je vjerovatno da će se pojaviti buđ. Sa druge strane, možda je bolje rješenje plastična odnosno vještačka jelka, ali imajte na umu da se na njoj može zadržati dosta prašine u zavisnosti od toga kako ste je odložili nakon prethodnog korišćenja. Temeljno je očistite da biste uklonili prašinu i uživali u praznicima bez alergijskih reakcija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa