Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

DETALJNO TUMAČENJE KRVNE SLIKE: Evo šta znače sve skraćenice i koje su OZBILJNO UPOZORENJE!

DETALJNO TUMAČENJE KRVNE SLIKE: Evo šta znače sve skraćenice i koje su OZBILJNO UPOZORENJE!

Cilj laboratorijske analize krvne slike jeste dobijanje tačnog i pouzdanog nalaza koji će pokazati da li ima bilo kakvih fizioloških promjena u organizmu.

Kada je riječ o laboratorijskom ispitivanju krvi, ono podrazumijeva dvije vrste analiza: one koje su usmjerene na ispitivanje vrste, broja, odnosa i izgleda ćelijskih elemenata krvi (krvna slika, hematološki parametri) i druge, kojima se provjerava biohemijski sastav krvi i na osnovu toga ustanovljava rad ili stanje pojedinih organa i tkiva.

Bez obzira na to da li se bojite igle ili vađenja krvi, odlazak u laboratorij ipak je neophodan pri gotovo svakoj dijagnostici bolesti. Analize krvi jasno ukazuju na to da li je organizam zdrav, da li postoje upalni procesi, neka bolest, anemija, infekcija, stanja uhranjenosti organizma i izloženosti otrovnim materijama i slično.

Kompletna krvna slika uključuje broj eritrocita, leukocita i trombocita, eritrocitne konstante (MCV, MCH, MCHC, RDW), trombocitne konstante (MPV, PDW), diferencijalnu krvnu sliku (podvrste leukocita: neutrofili, eozinofili, bazofili, monociti, limfociti), hemoglobin i hematokrit.

Da se ne biste pitali šta predstavljaju nerazumljive skraćenice pored brojki na papiru koji vam je dao laborant, savjetujemo vas da pažljivo pročitate ovaj tekst i naučite koje su referentne vrijednosti kompletne krvne slike.

Značenje skraćenica:

*RBC- eritrociti (crvena krvna zrnca) prenose kiseonik iz pluća do ostalih djelova tijela;

*WBC- leukociti (bijela krvna zrnca) služe za odbranu organizma od bakterija, virusa i gljivica;

*PLT- trombociti (krvne pločice) učestvuju u stvaranju ugrušaka i zaustavljanja krvarenja;

*Hb – koncentracija hemoglobina;

*Hct – udio krvnih stanica ili hematokrit u ukupnom volumenu krvi;

*MCV – srednji volumen eritrocita;

*MCHC – srednja koncentracija hemoglobina u eritrocitima;

*RDW – širina distribucije eritrocita,sortiranje eritrocita po veličini;

*MTV – prosječni srednji volumen trombocita.

ERITROCITI

Eritrociti ili crvena krvna zrnca su krvne ćelije koje sadrže hemoglobin i učestvuju u prenosu kiseonika vezanog za hemoglobin iz pluća do drugih tkiva.

Normalne vrijednosti – 3,86 x 1012/ l do 5,08 x 1012/l za ženu i od 4,34 x 1012/l do 5,72 x 1012/l za muškarce.

Snižene vrijednosti su najčešće znak anemije ili gubitka krvi usljed krvarenja. Povišene vrijednosti mogu biti uzrokovane stanjima hemokoncentracije organizma, kod policitemija, ali i kod zdravih ljudi.

LEUKOCITI

Leukociti ili bijela krvna zrnca, stvaraju se u koštanoj srži i štite organizam od infekcija. Učestvuju u imunom odgovoru. Postoji pet različitih vrsta bijelih krvnih zrnaca i sve one su dio odbrane organizma protiv najezde infektivnih i drugih štetnih materija.

Normalne vrijednosti – 3.9 – 10×109/l

Povećan broj leukocita u organizmu znači neku bakterijsku infekciju. Smanjen broj leukocita označava virusno oboljenje, kod primjene nekih ljekova, hemoterapije, leukocitoza, u stresnim situacijama…

HEMOGLOBIN

Hemoglobin predstavlja sastojak crvenih krvnih zrnaca. On prenosi kiseonik iz pluća u tkiva i ugljen dioksid iz tkiva nazad u pluća. Svakim udahom krv u plućima dobija kiseonik i zahvaljujući upravo hemoglobinu distribuira ga do svih tkiva i organa.

Normalna koncentracija – 110-180 g/I

Snižena koncentracija ukazuje na anemiju. Povećana koncentracija je u stanjima hemokoncentracije organizma i kod policitemija.

HEMATOKRIT

Hematokrit predstavlja volumen eritrocita u jedinici pune krvi.

Normalne vrijednosti – za žene 0.356 – 0.470 L/l i kod muškaraca 0.41 – 0.53 L/l

Povećane vrijednosti hematokrita se viđaju kod dehidratacije i šoka. Hematokrit je smanjen u trudnoći, a smanjuje se i sa godinama života. Takođe je smanjen kod anemija, leukemija, povećane funkcije štitaste žlijezde(hipertireoze), ciroze jetre, opekotina i infekcija.

TROMBOCITI

Trombociti su ćelije koje učestvuju u koagulaciji (zgrušavanju) krvi.

Normalne vrijednosti – 140-450 x 109/l

Višak trombocita izaziva pojačano zgrušavanje krvi i može da dovede do stvaranja krvnog ugruška u kardiovaskularnom sistemu. Manjak trombocita (trombocitopenija) izaziva sklonost krvarenju, trombociti su sniženi kod hemioterapija, malignih oboljenja, hepatitisa i slično.

ERITROCITNE KONSTANTE

Eritrocitne konstante se izračunavaju iz broja eritrocita, koncentracije hemoglobina i hematokrita i daju informaciju o kvalitetu eritrocita.

*MCV (mean cell volume) – veličina eritrocita – normalne vrijednosti su od 81 – 99 fl;

*MCH (mean cell hemoglobin) – prosječna količina hemoglobina u eritrocitu – normalne vrijednosti su od 29-32.9 pg;

*MCHC (mean cell hemoglobin concentration) – prosječna koncentracija hemoglobina u eritrocitu – normalne vrijednosti su od 310 – 350 g/l;

*RDW (red cell distribution width) – raspodjela eritrocita po volumenu – normalne vrijednosti su od 11,5-16,5 %

SEDIMENTACIJA ERITROCITA

Sedimentacija ne ulazi direktno u kontrolu krvne slike, ali se preporučuje i uglavnom obavlja pri hematološkim analizama jer ukazuje na moguće postojanje bolesti i prati se pri svim oboljenjima. Ova vrijednost predstavlja brzinu kojom se eritrociti talože na dno uspravno postavljene epruvete.

Normalna brzina sedimentacije eritrocita isključuje postojanje bolesti, dok je ubrzana indikator za dalja ispitivanja.

Normalne vrijednosti – 2-12 mm/h

Sedimentacija je ubrzana kod upala, razaranja ćelija, trovanja, u trudnoći i posle porođaja, kod TBC, reumatskih bolesti… Usporena je kod novorođenčadi, policitemije, kongestivne srčane insuficijencije, alergijskih stanja, pojedinih vrsta anemija…

BIOHEMIJSKI PARAMETRI KRVI

Izgled seruma – normalan: bistar i svijetložut;

Može biti slabolipemičan (slabozamućen), lipemičan (zamućen) i mliječno lipemičan (jako zamućen), što ukazuje na povećanu masnoću u krvi. Često do ovakvih rezultata dolazi jer se pacijent ne pridržava pravila da 12 sati prije davanja krvi ne uzima hranu. Serum može biti i crven zbog hemolize i ikteričan usljed povećanih vrijednosti bilirubina.

*Glukoza – normalne vrijednosti od 3,5-6,1 mmol/l

Povišene vrijednosti se javljaju kod dijabetičara, a snižene kod hipoglikemije različitih uzroka.

STANJE BUBREGA

*Urea – normalne vrijednosti od 1,7-8,3 mmol/l

Kreatinin – normalne vrijednosti za muškarce od 62-106; a za žene od 44-80 umol/l

Povišene vrijednosti se javljaju kod bubrežnih oboljenja. Povećana urea, a normalan kreatinin može da bude i rezultat ishrane bogate proteinima.

Povišene vrijednosti kreatinina mogu biti i posljedica veće fizičke aktivnosti ili uzimanja steroida. Smanjene vrijednosti se javljaju kod trudnica i žena uopšte.

ELEKTROLITI

*Natrijum – normalan: 139-154 mmol/l

Snižene vrijednosti kod bubrežnih bolesnika

*Kalijum – normalan: 3,8-5,3 mmol/l

Povišene vrijednosti kod bubrežnih bolesnika.

STANJE ZGLOBOVA

*Mokraćna kisjelina – normalne vrijednosti za muškarce od 200-420; a za žene 140-340 umol/L

Povišene vrijednosti se javljaju kod gihta (taloženja kristala mokraćne kisjeline u zglobovima);

Snižena koncentracija nema dijagnostički značaj.

MASNOCE U KRVI

*Holesterol – Preporučen 6,2 mmol/l

*HDL holesterol (dobar) – Preporučen > 1,54; Nizak

Dijagnostički značaj imaju snižene vrijednosti HDL holesterola. U tom slučaju postoji povećan rizik nastanka kardiovaskularnih oboljenja. Što su veće vrijednosti HDL holesterola, to je bolje, jer ovaj holesterol “čisti” krvne sudove.

*LDL holesterol (loš) – Preporučen 4,1 mmol/l

Povišene vrijednosti obično su povezane sa nepravilnom ishranom i stresom. Tada se povećava rizik nastanka kardiovaskularnih bolesti, prije svih ateroskleroze.

*Trigliceridi- Preporučen 2,3 mmol/l

Povišene vrijednosti najčešće su znak nepoštovanja pravila da se ne uzima hrana 12 sati pre vađenja krvi. Snižene vrijednosti nemaju dijagnostički značaj.

STANJE JETRE

*ALT – normalna vrijednost od 8-41 IJ/I

Povišene vrijednosti ukazuju na akutno oštećenje jetre, najčešće izazvano terapijom antibioticima, unosom gaziranih pića i slično

*AST – normalna vrijednost od 7-38 IJ/I

Povišene vrijednosti ukazuju na značajno oštećenje jetre ili neka druga oboljenja (na primjer neka mišićna oboljenja);

*Gama GT – normalna vrijednost za muškarce od 8-40; a za žene od 5-35IJ/I

Povišene vrijednosti se najčešće javljaju kod alkoholičara i znak suoštećenja jetre.

*Bilirubin ukupni – Normalane vrijednosti od 1,1-18,8 umol/l

Povišene vrijednosti se javljaju kod oštećenja jetre i opstrukcije žučnih kanala. Snižene vrijednosti nemaju dijagnostički značaj.

KOSTI

*Alkalna fosfataza -normalna vrijednost za odrasle 0-270; deca do 810 IJ/I

Jedan od oblika alkalne fosfataze učestvuje u izgradnji kostiju.

Povišene vrijednosti mogu da ukazuju na povećanu razgradnju kostiju i na mogući razvoj osteoporoze. Kod djece u razvoju vrijednost ovog parametra je povišena.

PANKREAS

*S-alfa amilaza -normalna: 28-100 IJ/I

*U-alfa amilaza – normalna: – 0-450 IJ/I

Povišen nivo ukazuje na poremećaj u funkciji pankreasa.

KOŠTANA SRŽ

*Gvožđe – normalno za muškarce od 10,6-28,3; za žene 6,6-26,0 umol/l

Zajedno sa hemoglobinom, eritrocitima i parametrima koji određuju morfologiju eritrocita (MCV, MCH i MCHC) pruža uvid u stanje koštane srži. Određivanje samo gvožđa nema nikakvog značaja za postavljanje dijagnoze anemije.

OSTALI PARAMETRI KRVI

*Fibrinogen – normalan: 2-4 g/l

To je nespecifičan parametar. Povećan je kod aktunih i hroničnih oboljenja, maligniteta, velikog broja bolesti, raznih upala itd. Snižene vrijednosti nemaju dijagnostički značaj.

*Proteini – normalni: 66-87 g/l

Snižene vrijednosti su znak oštećenja sintetske funkcije jetre, osim u trudnoći kada se snižene vrijednosti često javljaju. Povišene vrijednosti mogu da ukazuju na probleme s disfunkcijom bubrega.

*(PT) – Protombinsko vrijeme – normalna:

PT se određuje pacijentima prije operacije kao i kod pacijenata koji su na antikoagulantnoj terapiji kada su očekivane vrijednosti od 2,0-4,5 INR.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa