Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

Dovoljno je deset minuta igre sa ljubimcem da smanjite stres

Dovoljno je deset minuta igre sa ljubimcem da smanjite stres

Svako ko ima kućnog ljubimca može potvrditi da se ojseća manje usamljeno u društvu svog krznenog prijatelja. Mnoga istraživanja tokom godina su to samo potvrdila. Naime, ona su naučno dokazala da kućni ljubimci mogu smanjiti stres i poboljšati raspoloženje kod ljudi. Jedna skorašnja takva studija je imala za cilj da ispita ulogu kućnih ljubimaca u smanjenju stresa kod učenika dok traje školska godina.

U eksperimentu je učestvovalo 249 učenika koji su bili podijeljeni u tri grupe. Prva grupa učenika dobila je priliku da se deset minuta igra sa mačkama i psima iz obližnjeg skloništa. Druga grupa je samo posmatrala ostale učenike kako maze životinje, dok su učenici iz treće grupe pregledali fotografije životinja. Analiza rezultata ovog eksperimenta je otkrila da je nivo kortizola značajno smanjen kod onih učenika koji su se družili i igrali sa kućnim ljubimcima.

Hormon kortizol je odgovoran za promjene našeg raspoloženja, a luči se kao odgovor na stres. Bez obzira na nivo kortizola kod učenika na početku dana, ova studija je otkrila da se on značajno smanjio nakon interakcije sa životinjama.

Hormon kortizol je odgovoran za promene našeg raspoloženja, a luči se kao odgovor na stres. Bez obzira na nivo kortizola kod učenika na početku dana, ova studija je otkrila da se on značajno smanjio nakon interakcije sa životinjama.

Zaista je nevjerovatno šta samo deset minuta igre sa kućnim ljubimacima može da uradi u borbi protiv stresa!

 

mojaordinacija.net/cdm.me

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa