Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

Gazirani sokovi loše utiču na zdravlje: Pospešuju gojaznost i dijabetes

Gazirani sokovi loše utiču na zdravlje: Pospešuju gojaznost i dijabetes

Iako su mnogima omiljeni napici, gazirani sokovi su štetni za zdravlje, pospešuju gojaznost, dijabetes pa čak i kardiovaskularne bolesti. To potvrđuje i nedavno istraživanje grupe evropskih stručnjaka.

Istraživanje koje je obuhvatilo više od 400.000 odraslih osoba u Evropi, utvrdilo je da je rizik od rane smrti za čak 26 odsto povećan kod ljudi koji su pili dve ili više čaša gaziranih pića, zaslađenih šećerom ili veštačkim zamenama.

U šesnaestogodišnjoj studiji, obuhvaćeni su ispitanici starosti od 50 do 55 godina iz cele Evrope, kod kojih su praćene navike u ishrani, naročito konzumacija gaziranih napitaka, prenosi RTS.

Tokom tog perioda, kod osoba koje su pile bar dve čaše zaslađenih pića dnevno, primećeno je pogoršanje kardiovaskularnog zdravlja, imali su viši indeks telesne mase, i među njima je bilo više pušača.

Iako je statistički potvrđen veći rizik od nepravilnog rada srca ili infarkta, stručnjaci napominju da još nije u potpunosti razjašnjen mehanizam delovanja gaziranih napitaka na kardiovaskularni sistem, zbog čega su u ovoj oblasti neophodna dodatna istraživanja.

mojaordinacija.rs/rts.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa