Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

Jaja čine čuda za zdravlje

Jaja čine čuda za zdravlje

Jaja su namirnica prepuna proteina, vitamina D, kalcijuma, selena, vitamina b-12 zvog čega imaju brojne zdravstvene benefite.

Nutricionisti često ističu da svakodnevno konzumiranje jaja čini odlične stvari za zdravlje.

Jačaju mozak

Riječ je o namirnici koja je bogata folatima, te hrani mozak i pomaže kod boljeg pamćenja i razvijanja mišljenja. Jedno istraživanje je otkrilo da muškarci koji su konzumirali jedno jaje dnevno imaju bolje rezulate u kognitivnim testovima. Osim toga, na Harvardu su došli do zaključka da jaja štite mozak od starenja.

Poboljšavaju vid i smanjuju rizik od srčanih bolesti

Sadrže lutein, karotenoid koji je neophodan za zdravlje kože i očiju. Naime, lutein štiti od katarakte, mišićne degeneracije povezane s dobi i smanjuje rizik od srčanih oboljenja i nekih oblika raka.

Pomažu da tijelo apsorbuje kalcijum

Bogata su vitaminom D koji čuva zdravlje i izgled zuba i kostiju. Ne samo da ih jača, nego pomaže i da bolje apsorbuje kalcijum.

Štite kožu, jetru i kosu

Vitamin B je našem organizmu prijeko potreban i ovaj mineral održava našu kosu zdravu. Štit kožu od hiperpigmentacije, angularnog stomatitisa i vitilinga. Jaja sadrže fosfolipide koji sprečavaju bolesti jestre i jačaju imuno sistema.

Smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti

Fosfolipidi koji se nalaze u jajima regulišu apsorpciju holesterola u tijelu, pokazala je jedna studija. Drugo istraživanje Univerziteta Istočne Finske pokazalo je da jedno jaje dnevno ne uzrokuje koronalnu bolest srca. Njihovi nalazi su pokazali da često konzumiranje jaja ne povećava rizik od dobijanja kardiovaskularnih bolesti.

Pomažu kod mršavljenja

Ako jedete jaje za doručak, manje hrane ćete jesti za ručak, pokazala je studija. Jaja daju osjećaj sitosti u odnosu na one koji doručkuju ugljene hidrate.

 

mojaordinacija.net/vecernji.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa