Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

Kako rešiti problem nadutosti u predelu stomaka?

Kako rešiti problem nadutosti u predelu stomaka?

Nadutost u stomaku se javlja kod nagomilavanja gasova u digestivnom traktu. Uzroci ovog problema mogu biti različiti – to mogu biti alergija i intolerancija na određene namirnice, zatvor, otežano varenje, zatim određene navike u ishrani (pijenje gaziranih napitaka, unos suviše soli ili šećera, nedovoljan unos vlakana), kao i hormonalne promene (npr. nadutost je čest problem pre i tokom menstruacije).

Šetnja – i fizička aktivnost uopšte – podstiče varenje, pomaže u eliminisanju prekomernih gasova u crevima i sprečava pojavu zatvora. Joga isto tako može da pomogne kod ovih problema.

Biljni čajevi (npr. čaj od nane, kamilice, kima, anisa, komorača) pomažu kod otežanog varenja i opuštaju intestinalne mišiće i na taj način pomažu kod nagomilanih gasova i lenjih creva. Kapsule i tablete sa simetikonom isto mogu pomoći kod nadimanja u crevima.

Blaga, kružna masaža stomaka u smeru kazaljke na satu takođe je odličan način da ublažite pritisak u stomaku od gasova i podstaknete peristaltiku creva ukoliko patite od zatvora. Ukoliko se tom prilikom javi bilo kakav bol, odmah prekinite sa masažom.

Neki od generalnih saveta, koji će vam na duže staze pomoći kod problema sa crevima, su i sledeći: postepeno povećavajte unos vlakana do preporučenih 30 g dnevno, unosite namirnice bogate probioticima, izbegavajte žvakaće gume, budite fizički aktivniji tokom dana i pijte dovoljno vode. Isto tako bi bilo dobro da vodite dnevnik ishrane u kojem biste zapisivali šta jedete tokom dana i da li su se i u kojoj meri javile digestivne smetnje. Na ovaj način ćete lakše povezati koja hrana i napici smetaju vašem digestivnom traktu.

 

mojaordinacija.net/doktor.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa