Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

Koliko mjesečno smijete da smršate: Dijeta nekad mora na pauzu

Koliko mjesečno smijete da smršate: Dijeta nekad mora na pauzu

Bilo bi poželjno da osoba koja smrša 10 odsto od svoje prvobitne težine održava novu težinu oko 6 mjeseci prije nego što nastavi da mršavi dalje

Koliko kilograma je dozvoljeno smršati, a da ne ugrozite sebe zavisi od raznih parametara osobe i njenih potreba. Za žene uglavnom važi da mogu smršati jedan kilogram nedjeljno, odnosno 4-5 kilograma mjesečno. To je preporučena opšta vrijednost za prosječnu ženu. Kod muškaraca taj broj je do 7 kilograma mjesečno. To dakle znači da je sasvim zdravo da prvi mesec smršate 5 kg, drugi recimo 3, treći 4, peti 2 ili već kako vaš organizam reaguje, ali nikako 10, 15, 20 ili čak 25 kg mjesečno, piše NaDijeti.com.

Dakle, ovih 4-5 kg mjesečno kod žena ili 7 kg kod muškaraca podrazumijevaju da ćete tim tempom ostvariti dugotrajnu tjelesnu težinu bez ponovne pojave gojaznosti. Naravno, to predviđa i neke restrikcije, u prvom redu namirnica koje su loše. Važno je da količina kalorija bude adekvatna za svakodnevne aktivnosti bez rizika po zdravlje, uz pomenutu brzinu mršavljenja.

Osoba koja smrša 10% od svoje prvobitne težine (recimo 80 – 8 = 72 kg) bilo bi poželjno da održava novu težinu oko 6 mjeseci prije nego što nastavi da mršavi dalje ukoliko je to njen cilj. Naravno, ova preporuka nije obavezujuća i samo pomaže da se učvrstimo u kilaži koju imamo, naviknemo organizam na nju i pripremimo se za dalje mršavljenje.

 

mojaordinacija.net/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa