Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

Lekoviti maslačak: Kralj narodne medicine odličan je za čišćenje organizma i preporučuje se posebno dijabetičarima

Lekoviti maslačak: Kralj narodne medicine odličan je za čišćenje organizma i preporučuje se posebno dijabetičarima

Alternativna medicina veoma je popularna kod nas, a nezaobilazan sastojak mnogih recepata je upravo maslačak

U ovo doba godine livade su prekrivene prelepim žutim cvetovima maslačka koji je u alternativnoj medicini veoma cenjeni sastojak mnogih melema, čajeva i eliksira za zdravlje.

Reč je o biljci za čije lekovite osobine su znali još stari Grci i Arapi i koristili su je da umire stomačne bolove dok su u srednjem veku cedili belu tečnost iz stabljike i koristili je da leče bolesti očiju. U zvaničnoj farmakoligiji koristi se biljka dok cveta (od marta do maja), a u narodnoj medicini se upotrebljava i cvet.

maslacak

Maslačak ima široku primenu u alternativnoj medicini. Foto: Pixabay.com

Svi delovi biljke maslačak su gorkog ukusa i imaju mnogo belog mlečnog soka, koji obilato curi kada se biljka ozledi. Mlečni sok je najgorčiji i u njemu ima najviše lekovitih sastojaka. Maslačak nije otrovan, ali treba izbegavati velike količine.

Maslačak pojačava lučenje žuči, deluje kao diurektik, jača rad bubrega, čisti krv, pomaže kod lečenja gihta. Maslačkov čaj treba da piju dijabetičari. Čaj pomaže i u lečenju terapiji malokrvnosti, neredovne menstruacije i žučnih kamenaca.

Koren i stabljika Maslačka sadrže gorku materiju taraxacin koja deluje diuretički, a može da izazove prolive i smetnje u srčanom ritmu.

maslacak

Koriste se svi delovi biljke. Foto: Pixabay.com

Koren maslačka, kao i sve druge gorke droge, povećava apetit i dobro deluje na varenje. U anglosaksonskim zemljama  maslačak je vrlo omiljen blag laksans protiv atonične dispepsije i diuretik. Daje se u obliku čaja ili ekstrakta. U prosvećenim zemljama maslačak je prva prolećna salata koja se koristi u ogromnim količinama, kao prva presna vitaminska hrana tako potrebna organizmu posle dugotrajne zimske suve i jednolične hrane.

Maslačak se u narodnoj medicine upotrebljava, pored ostalog za čišćenje krvi, kao diuretic protiv bolova žuči i jetre, a dobar je lek, u vidu čaja za otežano mokrenje.

Narodna imena po kojima je biljka poznata su: Baba Marta, Gorko Zelje, Dečiji lančić, Žutelj, Žućanik, Andraška, Vetrokaz, Žuljanica, Jovančak, Mlečka, Mlekača, Mlečika, Talijanska salata.

maslacak

Svi delovi biljke su gorkog ukusa. Foto: Pixabay.com

Čaj od listova maslačka

Prelijte kašičicu osušenih listova maslačka sa 2 dl vrele vode, poklopite, posle 10-15 minuta procedite i pijte tri puta dnevno 3 meseca, napravite mesec dana pauze, pa nastavite.  Ovaj čaj pomaže pacijentima koji često boluje od upale bešike.

Čaj od korena

maslacak

Od biljke se dobija lekoviti čaj. Foto: Pixabay.com

U 2 dl mlake vode sipajte 3-5 g suvog i usitnjenog korena maslačka, zagrevajte i kad voda provri kuvajte još 10 minuta, procedite i pijte 2-3 dnevno 1/2 sata pre obroka. Ovaj napitak pomaže u slučaju malokrvnosti, gihta, reume i kamena u žuči. Uz čaj od maslačka dijabetičarima se preporučuje da svakodnevno sažvaću 5-10 šupljih stabljika maslačka.

Sirup 

Sveže cvetove (3-4 šake) prelijte sa 2 l vrele vode, prokuvajte, procedite, dodajte 1,5 kg šećera i sok od 2 limuna, pa kuvajte na tihoj vatri dok ne dobije gustoću sirupa. Uzimajte po 1 kašiku pre obroka da pročistite organizam, regulišete varenje i pospešite apetit.

Salata

maslacak

Od maslačka može da se pravi i ukusna salata. Foto: Pixabay.com

Mlade listove maslačka operite u hladnoj vodi, “iscepkajte” i stavite u činiju, dodajte rotkvicu isečenu na kolutiće, sitno seckane orahe, začinite maslinovim uljem i jabukovim sirćetom i posolite. Ova salata se preporučuje pacijentima koji pate od anemije.

 

mojaordinacija.net/stvarukusa.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa