Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

Leto vreme da postignete jači imunitet dece

Leto vreme da postignete jači imunitet dece

Da postignete bolji i jači imunitet i sposobnost organizma da se odupre i odbrani od infekcije, bolesti ili neke druge biološke ili hemijske opasnosti je nešto na čemu treba raditi. Najbolji način za stvaranje imuniteta kod beba jeste majčino mleko, odnosno dojenje. Dojenje ne predstavlja samo unos mleka, već i komunikaciju između majke i deteta koja podstiče razvoj njegovog mozga. Majčino mleko sadrži sve hranjive materije koje su bebi potrebne za zdrav rast i razvoj, kao i vredna antitela za odbranu od infekcija.

Kad je majka izložena nekoj infekciji, u njenom organizmu stvaraju se zaštitne belančevine (imunoglobulini). One se mlekom prenose detetu i štite ga od bolesti. Osim toga, svi sastojci u majčinom mleku (leukociti, laktoferin, lizozim…) učestvuju u odbrani od bakterija i virusa.

Uz to, majčino mleko sadrži velik broj probiotičkih bakterija kao što su laktobacili i bifidobakterije. Nazivamo ih „dobrim“ bakterijama jer pospešuju razvoj zdrave crevne mikroflore kod mališana što je preduslov za kasnije zdravlje.

Zato se preporučuje dojenje do šestog meseca starosti deteta, kao i dojenje uz nadohranu do najmanje druge ili treće godine života.

Postoje i različiti načini da se poboljša imunitet kod dece nakon prve godine života:

Uvedite više voća i povrća u ishranu dece

Voće i povrće sadrži visok procenat vitamina C i antioksidansa koji prirodno jačaju imunološki sistem. Antioksidansi putuju venama i štite tkiva od oštećenja.

Voće koje jača imunološki sistem su jagode, crveni grejp i borovnice.

Povrće koje jača imunološki sistem su paradajz, brokoli i krompir.

Takođe je jako važno da deci dajete povrće žute i narandžaste boje, tj. ono koje ima visok procenat karotena koji podiže nivo belih krvnih zrnaca zaduženih za borbu protiv infekcija. Žuto i narandžasto voće, kao i tamnozeleno povrće su odlični u borbi protiv infekcija (kajsije, šargarepa, kelj, spanać…).

Masti za održavanje zdravlja i jači imunitet

Omega-3 masne kiseline posebno zastupljene u ribama iz hladnih voda (npr. losos) su odlične u jačanju imuniteta i zadužene su za održavanje zdravlja gotovo svih organa u tijelu. One povećavaju nivo ćelija zaduženih za eliminaciju bakterija.

Dajte im probiotike

Probiotici štite naš probavni sistem, pomažu nam u varenju hrane, eliminaciji toksina i štite od bakterija i virusa.

Voće zdravlje čuva

Smanjite unos šećera i ostalih zaslađivača

Održavajte detetovu težinu jer gojaznost može oslabiti imunitet tako što ometa bela krvna zrnca u proizvodnji antitela. Istraživanja su pokazala da gojazna deca imaju dvostruko veće šanse da obole od infekcija u odnosu na decu normalne težine.

Podstičite ih da se što više kreću

Vežbanje povećava sposobnost belih krvnih zrnaca u borbi s infekcijama.

Smanjite izloženost bakterijama da postignete jači imunitet

Pazite da sve osobe koje su u kontaktu s detetom imaju čiste ruke. Nastojte držati dete podalje od svih onih koji kašlju i kišu.

Zaštitite im pluća

Najslabija tačka kod malene dece su pluća. Zato pazite da nisu u blizini pušača i u zadimljenim prostorijama.

Smanjite nivo stresa i osigurajte im dovoljnu količinu sna

Ne dozvolite da dete bude izloženo svađama i drugim stresnim situacijama koje su nekada sastavni deo života svake porodice. I uvek, bez obzira koliko se oni opiru, gledajte da vaše dete ide na vreme na spavanje.

Smuti da postignete jači imunitet

Slatki, slani, voćni, povrćni…

Sve popularniji kašasti sokovi nisu samo dobro osveženje, već i zdrava užina, a nekada zamenjuju i ceo obrok.

Slatki, slani, voćni, povrćni… varijacije i recepti su brojni, a na vama je da odaberete koja vam najviše odgovara ili da izmislite potpuno novi.

Potrebno je

1 šolja borovnica, 1 šolja jagoda, 1 šolja mladog spanaća, dve kajsije, 2 kašičice meda, 1 šolja vode

Priprema

Stavite sve sastojke u blender i dobro izmešajte.

 

mojaordinacija.net/zdravaiprava.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa