Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

NAČIN NA KOJI SE GOJITE OTKRIVA MNOGO O ZDRAVLJU: Ako vam sve ide u stomak, to nisu dobre vesti!

NAČIN NA KOJI SE GOJITE OTKRIVA MNOGO O ZDRAVLJU: Ako vam sve ide u stomak, to nisu dobre vesti!

Potencijalni zdravstveni problemi često su prouzrokovani viškom masnih naslaga

Oblik tela ima veliki uticaj na zdravlje.

Naime, potencijalni zdravstveni problemi često su prouzrokovani viškom masnih naslaga, koji se skupljaju na različitim delovima tela. Od toga da li je viška najviše na struku ili bokovima, zavisi kojim zdravstvenim problemima smo skloniji.

Stomak i struk

Salo koje se skuplja na stomaku i oko struka jeste najopasnije za zdravlje, pokazuju istraživanja. Osobe koje su građene tako da se višak kilograma najviše vidi na ovim delovima tela, češće pate od srčanih bolesti, kancera i dijabetesa. Stručnjaci savetuju da jedete manje ugljenih hidrata, da umesto drugih slatkiša jedete tamnu čokoladu i da svoje obroke zasnivate najviše na proteinima poput piletine, ćuretine i ribe. Takođe, savetuju se kardio-treninzi – plivanje, vožnja bicikla, trčanje, ali i treninzi snage, pišu Novosti.

Butine i kukovi

Za ovaj tip karakteristične su mršavije ruke, manja ramena i višak kilograma na butinama, zadnjici i kukovima. Salo na ovim delovima tela nije toliko opasno i ne oštećuje organe poput jetre ili srca. Ipak, kod ovako građenih ljudi se često javljaju problemi sa venama, kolenima i zglobovima. Višak kilograma na ovim delovima tela stvara pritisak za vene, pa se zbog težine vremenom oštećuju kolena i zglobovi. Stručnjaci savetuju izbegavanje masti i korišćenje namirnica poput hleba od celih žitarica, ovsenih pahuljica i sočiva. Preporuka je vežbanje 30 minuta dnevno, aerobne aktivnosti i vežbe za kukove i butine.

foto: Profimedia

Grudi i ramena

Osobe koje imaju uži struk i kukove, a šire grudi i ramena, kako se smatra, imaju ekstremno aktivne nadbubrežne žlezde, koje im ubrzavaju metabolizam i time sprečavaju gomilanje viška kilograma. Koliko god da jeluju atletski građeni, ako se ugoje, mnogo su podložniji srčanim bolestima i riziku od razvoja osteoporoze. Savetuje se da rade vežbe usmerene na razvoj donjeg dela tela, kao i konzumiranje namirnica koje su bogate proteinima, poput živinskog mesa ili ribe.

Ravnomerno raspoređen višak

Kod žena to znači da imaju veće grudi i kukove, dok je struk uzak. Naučnici tvrde da ove osobe imaju bolju reproduktivnu sposobnost i da su manje sklone depresiji. Ipak, kao i svi, oni treba da ograniče unos obrađenih namirnica, šećera i kofeina, da bi ostali zdravi. Preporučuje se da unose zdrave masti iz avokada, ribe, orašastih plodova, semenki i maslinovog ulja.

Atletska građa

Ove osobe najčešće imaju uže kukove, manje grudi, koje su otprilike iste širine kao struk. Njima je uglavnom lako da skinu višak kilograma i imaju manji rizik od srčanih bolesti, dijabetesa, raka dojke. Žene ove građe, međutim, ponekad imaju niži nivo estrogena, što može da im ometa menstrualni ciklus i poveća rizik od endometrioze, pa samim tim može da predstavlja i problem za plodnost. Da bi prirodno povećale nivo ovog hormona, savetuje se da jedu laneno sjeme, soju i voće, posebno jagode i breskve.

 

 

mojaordinacija.net/novosti.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa