Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

ODMAH IZBACITE OVE PROIZVODE IZ SVOJE KUĆE: Otkriveno da su KANCEROGENI, čuvajte vaše zdravlje, ono je najbitnije!

ODMAH IZBACITE OVE PROIZVODE IZ SVOJE KUĆE: Otkriveno da su KANCEROGENI, čuvajte vaše zdravlje, ono je najbitnije!

Proizvodi kojima dom održavamo čistim mogu sadržavati kancerogene supstance

Koristimo li proizvode koji sadrže kancerogene stvari povremeno, šanse da se nešto desi su minimalne, ali ako je njihova upotreba česta, rizik je velik. Čuvamo svoje zdravlje i da bi smanjili rizik od nastanka karcinoma, izbegavamo pušenje, preteranu količinu alkohola ili sunčanje u solariju.

A možda nismo svesni da je oko nas celi niz proizvoda, onih kojima peremo rublje, mažemo lice ili lakiramo nokte, osvežavamo vazduh, a koji sadrže hemikalije za koje se zna da su kancerogene.Promene staničnih DNK mogu dovesti do karcinoma.

Ove promene mogu biti nasledne ili se javljaju kao rezultat izbora načina na koji živimo, zagađenja ili proizvoda kojima smo izloženi na poslu ili kod kuće. Čak i ako direktno ne menjaju DNK, kancerogene stvari mogu uticati na ćelije na način koji posle dovede do problema.

Koristimo li proizvode koji sadrže kancerogene tvari povremeno, šanse da se nešto desi su minimalne, ali ako je njihova upotreba česta, rizik je velik. Nemaju sve kancerogene stvari istu snagu, izlaganje pojedinima je posbeno štetno. A ako karcinom imate u porodici, rizik može biti vrlo visok. U svom se domu morate osećati sigurno pa pogledajte neke od sledećih stvari i razmislite o njihovoj eliminaciji.

1. Osveživači vazduha

Ako vaš dom ima neki loš miris, možda ćete posegnuti za osveživačima vazduha. Studija iz 2008. godine testirala je, na štetne supstance, 6 takvih proizvoda. Pet od njih imalo je jednu ili više kancerogenih hemikalija. U jednom osveživaču vazduga koji uključimo u struju da lagano otpušta miris, ima preko 20 štetnih komponenti, sedam ih je otrovno. Proizvodi s mirisima ne moraju imati etiketu s popisom sastojaka pa morate biti oprezni zbog rizika kojem se izlažete.

2. Proizvodi za čišćenje

Proizvodi kojima dom održavamo čistim mogu sadržavati kancerogene supstance. Veliki broj proizvoda može štetiti respiratornom sastavu, od 2500 proizvoda preko jedne četvrtine ima kancerogene sastojke, pokazalo je istraživanje u Americi koje je provela The Enviromental Working Group.

Želite li tačno znati što ovi proizvodi sadržavaju, to bi moglo biti teško, na etiketama ne pišu svi sastojci. Najbolje je da tražite eco friendly ili zelene proizvode, iako, još uvek morate paziti, jer i oni mogu biti štetni i sadržavati kancerogene sastojke.

3. Mirisni omekšivači u listićima za sušilicu

Zahvaljujući ovim listićima, rublje iz sušilice izlazi mekano i mirisno. Ipak, miris u njima može predstavljati rizik za zdravlje, jer toksini s listića prelaze na odeću i tako na našu kožu.

Ista grupa za očuvanje okoline testirala je 25 mirisnih proizvoda za kuću. Pola proizvoda je imalo barem jedan kancerogeni sastojak. Problem je još veći. jer na puno proizvoda ne piše šta tačno sadrže.

4. Pesticidi

Ako imate problema s uzgojem voća i povrća u vašem vrtu, zbog korova, insekata ili malih životinja, verovatno koristite neke pesticide da pomognete rast i oterate štetočine. Pesticidi su kancerogeni. Sve veći broj studija nalazi dokaze da pesticidi podižu rizik karcinoma.

Ne zna se tačno koji sastojci predstavljaju rizik, ali neke hemikalije kao glifosat česti su sastojak pesticida. Za glifosat WHO, Svetska zdravstvena organizacija smatra da je verojatno kancerogen, a Evropska agencija za sigurnost hrane misli suprotno. Glifosat, svakako, utieče na ravnotežu hormona. Ako izaberete koristiti pesticide u uzgoju vašeg voća ili povrća, pazite barem da vam ne dotiču kožu.

5. Prehrambene boje

Svaka procesuirana hrana, napitak, vitamin ili dijetetski nadomestak sadrži veštačke  boje. Studije su pokazale da 9 vrsta boja koje se koriste u prehrani mogu biti kancerogene. Od 1955. upotreba boja se upeterostručila.

Neke od prehrambenih boja nisu opasne za ljude, ali pojedini naučnici misle da im u hrani nema mesta. Još je puno istraživanja potrebno da bi se ustanovilo kako boje deluju na ljude, ali u međuvremenu možda bi ih bilo mudro izbegavati.

6. Ogrlice za kućne ljubimce

Ovim proizvodom ne čistite kuću, ali ako imate kućnog ljubimca kojeg šetate napolju sigurno ima ovu ogrlicu. Dve hemikalije koje sadrži mogu biti kancerogene, propoxur i tetraklorvinfos. Ne samo da potencijalno izazivaju karcinom nego mogu izazvati i neurološka oštećenja kod dece.

Nakon dve nedelje nošenja kućni ljubimci mogu imati štetne nivoe ovih hemikalija na dlaci. To je opasno za decu koja često dolaze u kontakt s krznenim kućnim ljubimcima. Studija je bila mala, testirano je samo 9 pasa i pet mačaka pa je potrebno još testiranja da se točno oceni koliko su opasne.

7. Vlažne kreme

Ovlaživanje kože svakodnevno je dobro za njegu. Puno krema za lice sadrži parabene, dokazano kancerogene hemikalije. Ovi uobičajeni prezervativi koriste se u tekućim puderima, kremama, i proizvodima protiv starenja. Parabeni sprečavaju rast bakterija i gljivica u proizvodima.

European Commission on Endocrine Disruption proglasila je ove hemikalije prvom supstancom koja remeti endokrinu ravnotežu. Ovo može potencijalno izazvati tumore i druge poremećaje. Parabeni su otkriveni kod tumora dojke. Prema WebMD, parabeni utiču na estrogen, a previše estrogena može podstaknuti rast tumora.

8. Sredstva za pranje rublja

Moramo prati odeću, a sredstva za pranje verojatno imaju hemikaliju 1.4 dioksan, koje nema samo u sredstvima za pranje. Ima je u proizovodima za hlađenje automobila, kozmetici, sredstvima za kupanje pa čak i u vazduhu koji udišemo. Studije pokazuju da životinje izložene ovoj hemikaliji tokom života verovatnije obolijevaju od tumora.

Malo je informacija kako ljudi reagiraju na izloženost 1.4 dioksanu tokom svog životnog veka, ali se hemikalija smatra kancerogenom. The Huffington Post piše da je voda za piće jedan od najvećih izvora gde smo izloženi ovoj hemikaliji. Znači, njezno potpuno izbegavanje je nemoguće.

9. Lak za nokte

Muškarci možda o ovome ne trebaju da brinu. Žene koje vole nalakirane nokte morale bi možda promisliti šta koriste. Puno lakova za nokte sadrže formalaldehid koji povećava rizik nastanka karcinoma.

Formalaldehida ima i u dezinfekcijskim sredstvima koja se koriste u salonima za manikur i pedikur, pa je rizik još veći ako nokte ne lakirate sami. U velikom su riziku oni koji rade u industriji koja koristi formaldehide, a odlazak u salon za njegu ruku i nogu povremeno, neće štetiti.

10. Mirisne sveće

Ako je vaš omiljeni način odstranjivanja lošeg mirisa u domu paljenje mirisnih sveća, to može biti štetno za zdravlje. Neka istraživanja pokazuju povećani rizik kod dece čiji su roditelji imali običaj da pale sveće tokom trudnoće ili perioda dojenja.

 

mojaordinacija.net/espreso.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa