Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

OSTEOPOROZA Uzroci, simptomi, liječenje i prevencija

OSTEOPOROZA Uzroci, simptomi, liječenje i prevencija

Čvrstoću kosti čini osim količine mineralne gustoće kosti (količine mineralnog sadržaja po jedinici volumena) i kvaliteta kosti. Kvalitet kostiju ovisi o obliku i volumenu kosti, arhitekturi koštanih gredica, stepenu koštane pregradnje, kumulativnom oštećenju (mikrotraume koštanih gredica) i mineralizaciji. Za sada je dostupno samo mjerenje mineralne gustoće kosti denzitometrijskim metodama (bedrene kosti), kralježaka i donjeg dijela podlaktice (ručni zglob).

Od ove bolesti boluje 30% žena starijih od 60 godina i 10% muškaraca starijih od 70 godina. Od 1994. godine je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je preporučila definisanje osteoporoze prema nalazu denzitometrije.

Što je osteoporoza i kako se manifestuje?

Osteoporoza spada u pet najčešćih hroničnih bolesti, ima više rizičnih činilaca i nema jedinstvenog uzroka bolesti. Njena učestalost raste sa starenjem, češća je kod žena u menopauzi. Neprimjetno napreduje, a prvi znak bolesti predstavljaju prelomi. Javlja se poput “tihe epidemije”. Bolest izaziva značajnu invalidnost i smrtnost starije populacije, a lijekari liječe samo manji dio, 10-20% oboljelih. Stoga je nužno pažnju posvetiti prevenciji.

Smatra se da 15% postmenoapuzalnih žena ima osteoporozu, a 30% ima osteopeniju. Iako je ugrožena ženska populacija u menopauzi, sve je više podataka o osteoporozi kod muškaraca i danas se smatra da oni čine 20-30% bolesnika s osteoporozom. Bolest se javlja i kod djece, ali veoma rijetko. Mlađe osobe mogu takođe oboljeti od osteoporze kada ona predstavlja komplikaciju u okviru drugih bolesti ili kao posljedica uzimanja nekih lijekova.

Najčešći klinički oblik osteoporze je postmenopauzna osteoporza u žena TIP I koja je povezana s prestankom rada ovarija u menopauzi. Nakon 70. godine života preovladava senilna osteoporoza TIP II. Osteoporoza može biti i pridruženi znak u nekih drugih oboljenja ili kod primjene nekih lijekova. Tada govorimo o osteporozi uzrokovanoj lijekovima ili osteoporozi vezanoj za određenu bolest. No bez obzira na uzrok, osteoporoza kao “tiha bolest” se ne iskazuje alarmantnim tegobama sve dok ne dođe do prvog preloma. Prvi znak koji bolesnici nekada primijete je smanjenje visine tijela bol u leđima i promjena stava tijela. Dolazi do pogrbljenosti, trbuh se izbočuje, nastaju smetnje disanja, bolovi u krstima posebno kod dužeg stajanja i nošenja tereta.

Kako prepoznati bol u leđima zbog “urušavanja” koštanih gredica? To je bol nastala naglo na pomak trupa ili podizanje tereta. Bol se pojasasto širi, pojačava se na udah i stojeći položaj, a smiruje se kod ležanja.

Tretiranje osteoporoze

Osteoporoza se jako teško liječi, ali svakako se može utcati na poboljšanje koštane mase, sprečavanje lomova, zaustavljanje gubitka visine i deformacije kralježnice. U svrhu liječenja osteoporoze i njenih posljedica treba preduzeti niz mjera, a svaka od njih djeluje na neki od faktora rizika, umanjujući tako ukupni rizik za nastajanje osteoporotičnih preloma. Potrebno je organizmu osigurati dovoljan unos kalcijuma i D vitamina, a pored toga se najčešće koriste lijekovi koji istovremeno djeluju na podsticanje stvaranja kosti i smanjenje njihove resorpcije, analgetici, opioidi i nesteroidni antirumatici za liječenje bolova i sl.

Osim lijekova, nužna je i fizikalna terapija, a najčešće se provodi: elektroterapija i elektroanalgezija, hidroterapija, magnetoterapija, vježbe disanja, vježbe snaženja i istezanja ekstremiteta, vježbe za poboljšanje stava tijela i vježbe balansa.

Prevencija osteoporoze je ključna

Zdrave kosti stvaramo u djetinjstvu i adolescenciji. Taj period života je ključan za postizanje „vršne gustoće“. Studije pokazuju da je za optimalnu mineralizaciju skeleta u djetinjstvu i adolescenciji, uz genetski faktor, važan dovoljan unos kalcija hranom, primjerena fizička aktivnost, izlaganje suncu te adekvatna tjelesna težina. Fizička aktivnost kod djevojčica i dječaka od 5. do 14. godine, prema jednoj studiji, pozitivno korelira s razinom gustoće kosti mjerene DXA aparatima.

Radi prevencije osteoporoze edukaciju o zdravim kostima treba sprovoditi kod predškolske i školske djece, podsticati ih na zdrav način života uz dovoljan unos kalcijuma hranom, svakodnevni boravak na suncu, bavljenje sportom i održavanje normalne tjelesne težine, bez izgladnjivanja.

Osim ove primarne prevencije osteoporoze, važno je spomenuti i sekundarnu prevenciju. Naime, u svijetu se svake minute dogodi jedan osteoprotični prijelom kosti, a posljedice ovih prijeloma mogu biti teška invalidnost, ali i smrt, ako se radi o prijelomu bedrene kosti. Medicinski troškovi iz godinu u godinu rastu zbog produženja životnog vijeka. Stoga je vrlo važno rano dijagnostikovati osteoporozu ili prepoznati da se radi o osteoporotičnom prijelomu.

Autorica: dr. med. Vlasta Urban Tripović, specijalistica za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu

Izvor: vecernji.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa