Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

Pao vam je imunitet? Uvedite OVE navike i vaš ogranizam će vam biti zahvalan!

Pao vam je imunitet? Uvedite OVE navike i vaš ogranizam će vam biti zahvalan!

Želite da znate kako ojačati imunitet? Ako vas svake godine kači virus gripa i čini vam se da brzinom munje pokupite sve viruse kada se nađete u gužvi, u tome je vaš spas. Evo načina!

Naime, neki simptomi će vam sasvim jasno staviti do znanja da vaša borba sa patogenima baš ne ide kako treba. Neki od njih su umor, česte bakterijske infekcije, česte virusne infekcije, alergije, teško zarastanje rana…

Kako ojačati imunitet promenom životnih navika?

Vodite računa o ishrani

Jednolična ishrana dovešće do toga da vaš metabolizam uspori, ali i da nagomilate toksine koji će da postanu preveliki teret za vaš imuni sistem. Ono što vam je potrebno kako biste ojačali imunitet nije neka čarobna namirnica jer takva ne postoji, već pravilna i izbalansirana ishrana. Šta to praktično znači? Potrebno je da unosite više voća, povrća, proteina, a smanjite  nezdrave masti, šećer, aditive i veštačke ukuse koji su nezaobilazni deo gotovih prehrambrenih proizvoda. Ukoliko je moguće, birajte organsku hranu, jer pesticidi su jedan od toksina koji mogu zatrovati i opteretiti vaš imuni sistem.

Jednolična ishrana može da dovede do toga da u vašem telu fali nekih veoma bitnih hranjivih materija koje su značajne za podizanje imuniteta. Recimo, cink, selen, gvožđe, folna kiselina, vitamini A, C, B6, E…Ukoliko i ne volite određenu hranu, obratite pažnju na to šta izbegavate, koje vitamine ili minerale preskačete probajte da ih nadoknadite iz drugih izvora, makar i supelmentima.

pixabay.com

Foto: Ilustracija

Spavajte dovoljno

Kada je vaš organizam iscrpljen, on nema snage da se bori sa patogenim faktorima koji dopiru spolja i iznutra. Jedna studija na Čikago univerzitetu pokazala je  sledeće:

Osobe koje spavaju samo 4 sata dnevno (ili noću, nebitno je) proizvode duplo manje antitela neophodnih za borbu protiv virusa i bakterija.

Vodite računa o higijeni

Znate onu dečiju pesmicu „pre i posle jela treba ruke prati“. Tokom dana dolazimo u kontakt sa gomilom bakterija na različitim površinama – od ekrana vašeg telefona, preko psa kojeg ste pomazili kad ste išli na posao, do rukohvata u autobusu… Ukoliko želite da ojačate svoj imunitet obavezno povedite računa da vam ruke budu čiste pre jela i pre nego šro počenete da se bavite pripremama hrane. Naravno, veoma je važno i da hrana bude oprana i čista. Istina je da visoka temepratura i kuvanje ubijaju bakterije, ali ne treba to da shvatate bukvalno i presputite stvari slučajnostima.

Ne izlažite se stresu

Stres je emocija, a ne okolnost .  I premda možete reći da je nemoguće ne izlagati se ovako čemu, činjenica je da morate da nađete način kako da se nosite sa tom emocijom. Izbegavajte prokrastinaciju, nađite vreme za sebe, izbegavajte ljude koji vas iscprpljuju i pokušajte sa se suočite sa problemima umesto da ih gurate po tepih.

Više zdravstvenih problema, uključujući i pad imuniteta , doneće vam hroničan stres usled strepnje da vas ne stignu neki problemi, nego onaj kratkoročni koji ćete doživeti suočavajući se sa njima.

Vežbajte

I ne samo to. Generalno treba da usvojite zdrav način života. To ukljčuje da probate da se rešite viška kilograma, redovno vežbate i zdravo se hranite. Kada govorimo o vežbanju, to je jedan od načina da se rešite nagomilanih toksina kroz znoj, ali i da se rešite toksičnih misli i stresa. Osim toga, bolja cirkulacija koju ćete na ovaj način pokrenuti svakako će podstaknuti rad vaših belih krvnih zrnaca koja igraju jako važnu ulogu u odbrani vašeg tela od bolesti.

pixabay.com

Foto: Ilustracija

Smejte se!

Jeste li znali da čak i vaš imunitet zavisi od vašeg pogleda na svet? Imajte na umu da sve ima svoju svetlu i tamnu stranu, kao jin i jang. Osobe koje gledaju na svet sa više optimizma i koje se više smeju, imaju znatno bolji imunitet od osoba koje su toliko tmurne da im celo telo odiše na taj način. Uostalom, sigurno ste bar jednom negde naleteli na priču o čudesnom izlečenju  neke teške bolesti uz pomoć vere i optimizma.

 

mojaordinacija.net/republika.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa