Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

PREPORUKE ZA BRZ I LAGAN DORUCAK!

PREPORUKE ZA BRZ I LAGAN DORUCAK!

Sljedeći put kad budete u žurbi ujutru, pa pomislite da preskočite doručak kako bi uštedjeli na vremenu, sjetite se da ćete, ukoliko izađete iz kuće bez jutarnjeg obroka, prirediti stres svom organizmu.

Doručak je najvažniji obrok, koji nas snabdijeva energijom, pokreće nam metabolizam i pomaže da se kasnije, tokom dana ne prejedamo. Zato, isplanirajte svoj jutarnji obrok već prethodne večeri, da bi mogli naredni dan da započnete na najzdraviji mogući način.

Evo deset prijedloga za izbor doručka, za koje nutricionisti kažu da su dobar izbor za početak dana:

1. Ovsena kaša

Ovas pomaže snižavanju holesterola i sadrži omega 3 masne kisjeline, folat i kalijum.

2. Grčki jogurt

Bogat je kalcijumom i sadrži duplo više proteina od običnog jogurta.

3. Grejpfrut

Osim što je prava riznica vitamina C, antioksidanata i vlakana, grejpfrut pomaže i u procesu mršavljenja. Takođe, utiče i na regulaciju šećera u krvi i nivo insulina.

4. Banana

Vlakna, kalijum i skrob iz banane povećavaju osjećaj sitosti.

5. Jaja

Ona čine visokoproteinski obrok bogat vitaminom D, i obezbjeđuju energetsku potporu. Masnoće koje su nekada zamjerali jajetu, dokazano je da ne utiču bitno na nivo holesterola.

6. Namaz od kikirikija ili badema

Puter od ovih orašastih plodova odličan je izvor proteina biljnog porijekla i bogat mononezasićenim masnim kisjelinama. Ukoliko konzumirate kupovni, obratitie pažnju da li sadže šećer, a možete i sami, kod kuće, pomoću blendera da napravite namaz od kikirikija ili badema.

7. Crveno bobičasto voće

Niskokalorično i bogato vlaknima bobičasto voće, čuva naše srce i krvne sudove, što je dovoljan razlog da ga uzimamo za doručak.

8. Kafa

Ukoliko izostavimo kalorične i masne dodatke kao što su šećer i pavlaka, kafi se mora priznati da je niskokalorični izvor antioksidanata, što znači da je ujutru slobodno možemo popiti.

9. Žitarice

Integralne žitarice sa mekinjama bogate su vlaknima, folatom, riboflavinom i ostalim nutrijentima, pa su preporučljive za prvi obrok u danu. Naravno, uvijek birajte čiste žitarice, a ne zašećerene muslije.

10. Integralni hljeb

Zaboravite na rafinisane ugljene hidrate u bijelom hljebu i konzumirajte za doručak tijesto i hljeb napravljen od integralnih zrna žitarica.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa