Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

SIMPTOMI UPALE PLUĆA

SIMPTOMI UPALE PLUĆA

Infekcija plućnog tkiva uključujući alveolarne prostore naziva se pneumonija ili upala pluća. Upale se dijele na tipične i atipične jer obije vrste zahtijevaju drugačije liječenje.

Upale pluća se razlikuju se u zavisnosti od toga da li je infekcija virusna, bakterijska, gljivična ili su ju prouzrokovali paraziti. Takođe se može razlikovati po tome gdje je stečena. Tako su bolničke pneumonije najčešće smrtonosne bolničke infekcije i najčešći uzrok smrti u mnogim razvijenim zemljama.

Ovo su glavni i najčešći simptomi upale pluća: kašalj, iskašljavanje, temperatura, bol u grudima, otežano disanje, slabost, drhtanje, glavobolja, bol u mišićima i zglobovima…

Kod bakterijskih upala pluća simptomi se pojavljuju naglo uz drhtanje i groznicu. Uz nju nastaju i bolovi pri disanju na strani koja je zahvaćena upalom i kašalj s iskašljajem. Tipičan simptom upale pluća je otežano disanje.

Kod atipičnih upala pluća nastanak simptoma je polagan i postupan. Temperatura raste postupno, a može doći do jako visokih vrijednosti. Osim toga, u atipičnim se slučajevima može pojaviti opšta slabost i umor uz mučninu, povraćanje i proliv. U ovoj vrsti upale dolazi do kašlja ali najčešće bez mogućnosti iskašljavanja.

Virusne se u pravilu ne mogu razlikovati po simptomima upale pluća, ali su po nalazima sličniji atipičnim upalama. Hronična opstruktivna plućna bolest ili KOPB je stanje koje nastaje zbog hroničnog bronhitisa i/ili emfizema. Simptom upale pluća ovih razmjera je otežan prolaz vazduha i brzo nestajanje daha. Većina oboljelih su pušači i osobe koje rade u okruženju izloženosti materijama koje iritiraju pluća. Iako postoji mogućnost nastanaka i kod ljudi koji nemaju te predispozicije. Simptomi ove upale pluća često se ignorišu i neprimijetni su, što čini veliki problem. Ova bolest stvara štetu na plućima koja nije popravljiva i jedino što se može je usporiti razvoj bolesti.

Smanjite mogućnost nastanka upale

Ova bolest se vrlo teško prenosi s osobe na osobu, već je najčešće posljedica slabog imuniteta i odbrambenog sistema tijela. Kako bi spriječili nastanak upale pluća, treba osigurati snažan imunitet. Ovo su neki od načina za to:

1. Prestanite da pušite – skoro svaki od spojeva koji nastaje izgaranjem cigareta uništava neke ćelije i antioksidanse u tijelu, zbog toga organizam slabi i ne može se braniti od ostalih bakterijskih infekcija, uključujući i upale pluća.

2. Vakcinišite se – kako upala pluća često bude jedna od komplikacija gripa, godišnja vakcinacija protiv gripa može biti dobar način da se spriječi nastanak virusne upale. Ovo se posebno preporučuje svim ljudima starijima od 50 godina, posebno ako bolujete od neke bolesti ili ste pušač.

3. Često perite ruke – kroz dan je moguće doći u kontakt s mnogim mogućim uzročnicima pneumonije.

4. Brinite o sebi – pod ovo mislimo da svom tijelu i umu pružate dovoljno snage i energije za svaki dan kroz zdravu ishranu, barem povremeno vježbanje i kretanje na svježem vazduhu i dovoljno sna. Smanjite stres jer je on često uzročnik pada imuniteta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa